Joensuun seudun kansalaisopiston asiakaslehden kevään 2012 teema on miehet ja kansalaisopisto.

www.joensuunseudunkansalaisopisto.fi

Mikä selittäisi miesten osallistumattomuutta? Sukupuoli vai koulutustausta?

Selitysten etsintää

Aikuisten koulutukseen osallistumista on tutkittu 40 vuotta, ja osallistumisen ja osallistumattomuuden perusselitykset tunnetaan hyvin. Kyse on toisaalta hyvin monimutkaisesta ilmiöstä, kuten ihmisten käyttäytymisessä yleensäkin.

Yksi perussääntö on, että pidemmälle koulutetut ja siten myös vaativammissa ammateissa toimivat aikuiset osallistuvat aikuiskoulutukseen aktiivisemmin kuin vähemmän koulutetut ja työntekijätasolla työskentelevät. Toinen tosiasia on, että naisten koulutustaso on jo kauan sitten ylittänyt miesten koulutustason, ja siten myös - viiveellä tosin – naisia alkaa olla enemmän myös vaativammissa toimihenkilö- ja asiantuntijatehtävissä, joissa opiskelusta on konkreettista hyötyä. Joskus erityisesti harrastustavoitteinen opiskelu voi olla myös vastapaino vaativalle työlle.

Osa miesten osallistumattomuudesta selittyykin siten koulutustason eroilla eikä niinkään sukupuolella. Kansa- tai peruskoulun tuskalla ja lyhyen ammattikurssin onnella selvittänyt henkilö ei ole ensimmäisenä kansalaisopiston ovella jonossa, ja nämä henkilöt sattuvat olemaan keskimääräistä useammin miehiä kuin naisia.

Sukupuolen ja osallistumisen välistä yhteyttä etsittäessä on syytä olla tarkkana, että juuri sukupuoli on todellinen syy. Sukupuolen mukaan selvästi painottuvia osallistumisen esteitä naisilla ovat esimerkiksi perheeseen ja lastenhoitoon liittyvät velvollisuudet, jotka vielä tasa-arvon kehittymisestä huolimatta tuntuvat hidastavan pääasiassa vain toisen sukupuolen rientoja.

Miehillä vastaavia sukupuolittuneita tekosyitä osallistumattomuudelle on vaikea löytää, ellei sitten sohvan vetovoima jotenkin mystisesti vaikuta voimakkaammin juuri miehiin.

Jyri Manninen on aikuiskasvatustieteen professori Itä-Suomen yliopistossa. Hän on tutkinut, miksi aikuiset osallistuvat koulutukseen, miten koulutus vaikuttaa ja miten sitä tehdään.
Manninen on opiskellut kansalaisopistossa myönteistä ajattelua ja saaristolaivurin taitoja. Hän kehittää itseään metsälenkeillä ja luonnossa. Myös matkailu avartaa.

Ei kommentteja: